Zo haal je elke topo toets!

april 10, 2023 degoedebasis

Stappenplan voor het leren van een topografietoets

Auteur: Azra Golbach, leerkracht speciaal basisonderwijs

Veel kinderen in Nederland krijgen vanaf groep 5 topografie les. Hoe hoger de groep, hoe meer stof ze moeten leren. Het inoefenen van verschillende plekken op de wereld kan lastig zijn voor kinderen. Zij hebben behoefte aan een stapsgewijze uitleg waardoor ze de verschillende landen, steden en rivieren zich eigen kunnen maken en onthouden. In dit artikel beschrijven we een stappenplan dat je kind helpt bij het leren van een topografietoets.

Het stappenplan

  1. Begin op tijd met het inoefenen van de stof. Een week van tevoren is een aanrader.
  2. Laat je kind de toets in delen leren. Dit doe je door de kaart in delen te splitsen.
  3. Laat je kind de kaart eerst goed bekijken voor 5 tot 10 minuten.
  4. Noem daarna de landen, steden of rivieren op en laat je kind deze aanwijzen (passieve kennis).
  5. Als bovenstaande goed gaat, draai je de rollen om: wijs de plaatsen aan en laat je kind ze benoemen (actieve kennis).
  6. Herhaal regelmatig plaatsen die je kind nog moeilijk vindt (zowel passief als actief). Het helpt om een betekenis aan plaatsen te geven of de plaatsnaam van een bekend woord af te leiden. Dit bouwt een bruggetje voor je kind, waardoor de moeilijke plaatsen gemakkelijker en sneller worden onthouden.
  7. Begin de volgende dag weer met het bekijken van de stof.
  8. Herhaal de plaatsen die jullie gister behandeld hebben en bereid dit uit. Doe dit weer op dezelfde manier als stap 4 en 5, eerst passief en daarna actief.
  9. Ga verder op deze manier tot de dag van de toets.

Verder oefenen?