5 tips vóór het maken van de citotoets
Auteur: Azra Golbach, leerkracht speciaal basisonderwijs
In groep 8 is het zover, je kind bereidt zich voor op het maken van de citotoets. Deze toets is een soort ‘controlemiddel’ om het advies voor de middelbare school te bevestigen. Voor veel kinderen kan het daarom een spannende tijd zijn. Het is fijn om een advies te halen dat in lijn staat met wat je kind in huis heeft. De citotoets wordt minder als een obstakel gezien wanneer je kind vol zelfvertrouwen de toets maakt en weet wat voor soort vragen erin gesteld worden. In dit artikel geven we je 5 tips om je kind goed voor te bereiden op de citotoets.
Geef je kind rust en ontspanning
Het is belangrijk om je kind de rust en ontspanning te geven die hij of zij nodig heeft. Door even bij te komen en iets anders te doen dan leren, ben je uiteindelijk tot meer in staat. Je laat jezelf als het ware op om er weer tegenaan te gaan. Hierdoor lukt het beter om nieuwe informatie op te slaan, toe te passen en verder te oefenen. Rust en ontspanning komen in verschillende vormen. Een goede nachtrust, buitenspelen, een film kijken of gamen zijn een aantal voorbeelden daarvan.
Laat je kind gezond eten en drinken
Als je kind gezond eet wordt het denk- en concentratievermogen gestimuleerd. Ook betekent gezond eten en drinken, dat er energie vrijkomt in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je betere prestaties levert op school. Daarnaast kan gezond eten en drinken stress verminderen of helpen om er beter mee om te gaan. Je bent bijvoorbeeld minder snel prikkelbaar.
Geef je kind zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is geloven in jezelf en op die manier je doel behalen. Je kind heeft dan vertrouwen in zijn eigen kracht en kunnen. Uit onderzoek is meerdere keren gebleken dat als je zelfvertrouwen hebt je betere prestaties behaald. Je geeft je kind zelfvertrouwen door je bijvoorbeeld op vaardigheden te richten waar je kind wel goed in is en hierover te praten. Complimenten geven werkt ook. De vaardigheden waar je kind minder goed in is kun je samen oefenen. Als je kind dit uiteindelijk beheerst, geeft het hem of haar ook weer zelfvertrouwen.
Bijles
Om je kind extra ondersteuning te geven is het mogelijk om bijles te nemen. Hierdoor kan je kind oefenen voor de citotoets met professionele ondersteuning. Als hij of zij een bepaald onderdeel moeilijk vindt, kan hier meteen op worden ingegaan en duidelijk worden uitgelegd. Ook zorgt het ervoor dat de spanning en onzekerheid afneemt.
Denkt u erover om u kind op bijles te zetten? Bij bijlesbedrijf De Goede Basis willen bijlesdocenten met een pedagogische achtergrond graag kinderen ondersteunen en verder helpen. Aanmelden kan hier: AMSTERDAM of AMSTELVEEN
Leg niet te veel druk op je kind
Uit onderzoek van de GGZ blijkt dat niet alleen kinderen maar ook ouders veel stress ervaren omtrent de periode van de citotoets. Onthoud dat de citotoets slechts een controlemiddel is voor het voorlopige middelbare school advies. De citotoets kan het voorlopige advies wel naar boven halen, maar niet meer naar beneden. Het is handig als je kind zich ook bewust is van deze regeling en de functie ervan.
Verder lezen?
- Een artikel over onderzoek van de GGZ naar de citotoets: Onderzoek naar Cito-stress onder kinderen: Waarom wordt de Eindtoets nog afgenomen? – GGZweb.nl
- Een artikel over wat de citotoets eigenlijk is, waar het vandaan komt en de opbouw ervan: Wat is de Cito-toets? – Bureau Bijles
- Een artikel over wat de citotoets begrippen betekenen:Wat betekenen de verschillende toets-begrippen in Cito? – OCO (onderwijsconsument.nl)