Zo wordt je kind een plezierige lezer!
Auteur: Azra Golbach, leerkracht speciaal basisonderwijs
Lezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Echter zijn sommige kinderen gedemotiveerd als het op lezen aankomt. Kinderen met dyslexie hebben bijvoorbeeld moeite met lezen, waardoor lezen een hele opgave is. Uit onderzoek blijkt dat het leesplezier afneemt naarmate kinderen ouder worden. Lezen wordt steeds meer een verplichte activiteit en de teksten worden moeilijker. Het leesplezier en de leesvaardigheid zijn verbonden met elkaar. Een vaardige lezer vindt lezen leuk, leest veel en wordt er steeds beter in. Een minder vaardige lezer vindt lezen stom, leest weinig en loopt een leesachterstand op. Als ouder wil je dit natuurlijk vermijden, dus komt de vraag op: Hoe kan je kind plezier in lezen ervaren?
Ouders oefenen de grootste invloed uit op het leesplezier en -gedrag van hun kind. Je moet ervoor zorgen dat je kind plezier gaat beleven aan boeken. Dit wekt intrinsieke motivatie bij je kind op, waardoor hij of zij zelf een boek pakt en gaat lezen. In dit artikel staan 5 tips om je kind aan het lezen te krijgen.
- Haal boeken in huis
Zorg er als ouder voor dat er altijd boeken in huis zijn. Dit kan door boeken te kopen, maar ook door ze te lenen in de bibliotheek. Laat je kind zelf boeken uitkiezen. Een kind is meer geneigd om een boek daadwerkelijk te lezen en er meer plezier aan te beleven als hij of zij er een vrije boekkeuze in had. Haal ook een aantal boeken voor jezelf in huis en lees hier regelmatig in waar je kind bij is. Hierdoor laat je zien hoeveel plezier een boek je kan geven. Een vaste plek waar deze boeken liggen, bijvoorbeeld in een boekenkast, helpt er ook bij. Je kind weet dan altijd waar hij of zij een boek kan pakken om te lezen.
- Lees voor, elke dag opnieuw
Voorlezen blijft heel belangrijk, ook als je kind al kan lezen. Het is namelijk een effectieve manier om leeservaring te geven aan je kind. Beginnende lezers helpt het om erachter te komen hoe woorden en zinnen tot stand komen uit de letterbrij. Als ouder doe je je kind goed om dit elke dag ongeveer 15 minuten te doen.
- Bekijk en voorspel het boek
Voordat je het boek gaat voorlezen, kun je eerst samen met je kind het boek bekijken en voorspellen. Bekijk de voorkant, achterkant en zijkant van het boek. Stel je kind vragen: Wat zie je op de kaft? Hoe zien de illustraties eruit? Wat is de titel van het boek? Wie is de schrijver? Laat je kind aan de hand daarvan voorspellen waar het verhaal over gaat en wat er allemaal in gebeurt. Tijdens het lezen ontdekken jullie of de voorspelling juist was. Dit is een leesstrategie die kinderen in de bovenbouw gebruiken bij begrijpend lezen. Het is dus ook heel waardevol voor het verkrijgen van leesplezier.
- Praat over het boek
Als je klaar bent met voorlezen, helpt het om te praten over het boek. Neem echt even de tijd om erover in gesprek te gaan. Stel je kind vragen als: Wat gebeurde er eerst? Wat daarna? Hoe eindigde het boek? Heb jij weleens zoiets meegemaakt? Zou je hetzelfde doen als de hoofdpersoon? Waarom niet/wel? Kon het probleem ook anders worden opgelost? Zo ja, hoe dan? En zo nee, waarom niet? Hoe zou jij je voelen in zo’n situatie? Het navragen levert leuke en verrassende gesprekken op en je komt erachter of je kind het verhaal heeft begrepen. Ook ga je dieper in op de tekst dat zorgt voor beter tekstbegrip.
- Laat leesplezier voorop staan
Het plezier in lezen hoort altijd voorop te staan. Kinderen kiezen vaak voor simpele boeken, ook als ze een hoger leesniveau hebben. Laat je kind zo’n boek lezen en push je kind niet om een moeilijker boek te lezen. Vaak genieten kinderen ervan om een boek dat ze goed kunnen lezen meerdere keren te herlezen. Daarmee leggen ze een solide basis voor leeswerk dat moeilijker is. Onthoud dat ieder kind zich ontwikkelt op zijn eigen tempo. Geef je kind dus de tijd en ruimte om zijn leesplezier (verder) te ontwikkelen.
Verder lezen?
- Een artikel over hoe je als ouder en leerkracht je kind aan het lezen krijgt. Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen? – OCO (onderwijsconsument.nl)
Benieuwd welke boeken geschikt zijn voor je kind? Op deze website vind je een variatie aan boeken voor verschillende leeftijden. Boekentips per groep #ikleesthuis – Kinderboeken.nl